"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

13 Δεκεμβρίου 2013

Επαγγελματικός προσανατολισμός μέσω συνεντεύξεων.


Στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα: «Επαγγελματικός προσανατολισμός μέσω συνεντεύξεων», οι μαθητές της ΣΤ2 μαζί με τον δάσκαλο τους Σαμαντά Γεώργιο και συμμετέχοντες δασκάλους Παπακίτσου Παρασκευή και Σούλα Βασίλειο, πραγματοποιούν συνεντεύξεις με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Αστακό. Έτσι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά επαγγέλματα, να έρθουν σε επαφή, και να συζητήσουν με επαγγελματίες Αστακιώτες και να καταλάβουν τις δυσκολίες και ευκολίες που παρουσιάζουν τα επαγγέλματα. Λοιπόν…, μολύβι, χαρτί και ξεκινάμε!

Παίρνοντας συνέντευξη από τον φωτογράφο Νίκο Χολή στην τάξη μας.
Για όποιους δεν τον γνωρίζουν, ο κ. Νίκος Χολής είναι ένας συμπαθέστατος Αστακιώτης, δραστήριος γελαστός και με απεριόριστο χιούμορ, φιλικός με όλους και συνεργάσιμος.
Ασχολείται 2,5 χρόνια με αυτή τη δουλειά. Του αρέσει το επάγγελμα του. Ήταν το χόμπι του και το έκανε δουλειά. Έγινε τυχαία φωτογράφος, μετά από συνταξιοδότηση του προηγούμενου φωτογράφου. Δε θα' θελε να ασχοληθεί με κάποιο άλλο επάγγελμα. Πριν γίνει φωτογράφος έφτιαχνε ψαροτούφεκα σε επιχείρηση. Παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια στην Αθήνα ή στην Πάτρα και ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο χώρο της φωτογραφίας.



Θεωρεί ότι όπως όλες οι δουλειές, έτσι και η δική του έχει ευκολίες και δυσκολίες. Δουλεύει 12-14 ώρες την ημέρα. Βέβαια όταν ξεπερνάει το 8ωρο η δουλειά γίνεται κουραστική, δεν αντέχει και δεν αποδίδει. Δουλεύει με συνεργάτες και ένας που είναι στο μαγαζί του βιντεοσκοπεί.
Κάνει παρέα με άλλους φωτογράφους και ανταλλάσει ιδέες μέσω διαδικτύου. Δεν έχει τσακωθεί με συνεργάτες του, ίσα- ίσα, είχε τύχει μια φορά να βοηθήσει κάποιον, αλλά αυτό επηρέασε τη δουλειά του.
Στον Αστακό δεν υπάρχουν άλλοι ανταγωνιστές φωτογράφοι, ούτε στην ευρύτερη περιοχή. Μας εξήγησε ότι η φωτογραφική μηχανή λειτουργεί σαν σκοτεινός θάλαμος που αφήνει να περάσει στιγμιαία το φως. Τα μηχανήματά του τα αγόρασε στην Ελλάδα, αλλά κανένα δεν είναι ελληνικό-είναι γιαπωνέζικα. Η φωτογραφική μηχανή του κόστισε 2500 ευρώ, ο φακός 1200 ευρώ, ένας δεύτερος φακός 1000 ευρώ και το φλας 500 ευρώ. Η μηχανή του έχει ανάλυση 21 megapixel και σύμφωνα με το Νίκο, όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει, τόσο πιο πειστική γίνεται η εικόνα. Έχει plotter φωτογραφικό, αλλά όχι για αφίσες, καθώς δεν συμφέρει. Το plotter είναι μεγάλος εκτυπωτής που εκτυπώνει κατά μήκος. Με τις ψηφιακές μηχανές δεν έχει σημασία να έχεις σταθερό χέρι όταν τραβάς φωτογραφίες. Οι ψηφιακές και οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Οι αναλογικές είναι πιο πειστικές, ενώ οι ψηφιακές είναι πιο εύκολες στη χρήση. Προτιμά τις ασπρόμαυρες από τις έγχρωμες φωτογραφίες. Με την έγχρωμη γίνεται ακριβής περιγραφή, ενώ με την ασπρόμαυρη δείχνει πιο ρομαντικό, βλέπεις τη μελαγχολία. Του αρέσει να φωτογραφίζει τα παιδιά την ώρα που παίζουν και δεν κοιτάνε, γιατί κάνουν πολλά αστεία. Πολλές φορές ξαπλώνει για να τραβήξει φωτογραφία για να αλλάζει οπτική γωνία. Τραβάει γύρω στις 35.000 φωτογραφίες το χρόνο. Δεν έχει φωτογραφίσει διάσημο μοντέλο. Δεν θα ήθελε να δουλέψει στην τηλεόραση, γιατί του αρέσει να φωτογραφίζει τον τόπο του. Καλή είναι η δημοσιότητα, αλλά δεν τρελαίνεται. Θα ήθελε να είναι διάσημος, αλλά αλλού. Έχει περισσότερη δουλειά στον Αστακό απ’ ότι περίμενε. Εντός και εκτός Αστακού κερδίζει χρήματα, όπως σε κάθε δουλειά. Ο κόσμος του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Παλαιότερα υπήρχε ανασφάλεια. Τώρα παίρνει καθαρή φωτογραφία με την προσωπικότητά του. Συμμετέχει σε όλες τις γιορτές που τον καλούν. Τον καλεί ο Ναυτικός Όμιλος, ο Σύλλογος Συντήρησης Μοναστηριών, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Αίολος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Ιππικός Όμιλος, ο Χορευτικός Όμιλος και το σχολείο μας, όταν υπήρχε το πρόγραμμα Comenius. Έχει αργήσει σε εκδηλώσεις όπως μεταφορά στην Αθήνα, γιατί έχασε το δρόμο, καθώς κατευθυνόταν στην εκκλησία… με πίεση 300… Ευτυχώς έφτασε 3 λεπτά πριν έρθει η νύφη. Τέλος, όταν δεν φωτογραφίζει σκέφτεται φωτογραφίες και αν όχι φωτογραφίες, βίντεο.
Τον ευχαριστούμε για την παρουσία του και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να απαθανατίζει με το φακό του τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: