"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

12 Απριλίου 2013

"...Κι ο κύκλος θα γινότανε ακόμη πιο μεγάλος..."

Η εβδομάδα φιλοξενίας της αποστολής από την Agliana της Ιταλίας έφτασε στο τέλος της. Η ιταλική αποστολή επέστρεψε στη χώρα της γεμάτη εμπειρίες και -θέλουμε να ελπίζουμε- θετικές απόψεις για τη χώρα μας και τους κατοίκους της. Ολοκληρώθηκαν με αυτό τον τρόπο οι διμερείς ανταλλαγές που προβλέπονταν στα πλαίσια του προγράμματος και απομένει πλέον στα μέσα του Μάη η μεγάλη υποδοχή των τεσσάρων αποστολών (Γέρσταντ, Νορβηγία - Λάμπετερ, Ουαλία - Αλιάνα, Ιταλία και Πόρτο Ατζούρο, Ιταλία) για να κλείσει ο διετής προγραμματισμός. Περιμένουμε λοιπόν τους φίλους μας με ανυπομονησία και αναμένουμε ότι και ο Αστακός θα είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί μια πολυπληθή συντροφιά 25 περίπου ατόμων από τις 3 αυτές χώρες.
Η ιταλική αποστολή αποτελείτο από τρεις εκπαιδευτικούς και τέσσερις μαθητές. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και παρακολούθησαν, όπως άλλωστε και οι εκπαιδευτικοί, το πρόγραμμα του σχολείου. Παρακολούθησαν θεατρικά δρώμενα, έφτιαξαν χειροτεχνίες, αντάλλαξαν απόψεις μέσα στην τάξη για τις ομοιότητες της ιταλικής και της ελληνικής γλώσσας και έγιναν μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο διδάσκονται τα ελληνόπουλα τη ρωμαϊκή ιστορία στη Δ'  και στην Ε΄ τάξη. 'Ολα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με τη φροντίδα του σχολικού μας κήπου και δύο εκδρομές: μια στη ΔΡΩ για τις παιδαγωγικές της δραστηριότητες και μια στις ακαρνανικές ακτές. Ακόμη, οι επισκέπτες θαύμασαν το εσωτερικό του ναού του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του Αστακού, το εσωτερικού του σπιτιού του κυρίου Φάρου με το θαυμαστό διάκοσμο και επισκέφθηκαν το Δημαρχείο όπου αντάλλαξαν δώρα με τη δημοτική αρχή. Η εβδομάδα έκλεισε με το -καθιερωμένο πια- πάρτυ με ελληνικούς χορούς και, φυσικά, συρτάκι.
Ως Σχολείο νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους συνέβαλαν στο να φέρουμε εις πέρας τις δραστηριότητες της εβδομάδας: τη δημοτική αρχή, τον πατέρα Δημήτριο, τον κύριο και την κυρία Φάρου, τον ΣΓΚ του σχολείου μας, τις οικογένειες που διέθεσαν χώρο και χρόνο να φιλοξενήσουν τα παιδιά και τους συναδέλφους που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι δράσεις Comenius αποτελούν ένα έξοχο παράδειγμα του τι ακριβώς σημαίνει Σχολείο: μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, όλοι μαζί, σε δράσεις εθελοντισμού, με επίκεντρο τα παιδιά και τον τόπο. Το πανώ "Benvenuti!" ξεκρεμάστηκε πια από το μπαλκόνι του σχολείου μας, στην πραγματικότητα όμως παραμένει πάντα εκεί.

"Κι ο κύκλος θα γινότανε ακόμη πιο μεγάλος..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: