"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

15 Ιουνίου 2012

Λήξη σχολικής χρονιάς με θέατρο, τραγούδια και χορούς

Μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Με ελάχιστους διορισμούς δασκάλων, με αβεβαιότητα και σύγχυση, χωρίς σχολικά βιβλία, με μεγάλες μειώσεις μισθών, με περικοπές δαπανών και ελλιπέστατη χρηματοδότηση, η Παιδεία βίωσε την απαξίωση περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κλείσαμε το φετινό διδακτικό έτος με την ευχή και την ελπίδα να καλυτερέψουν οι συνθήκες ζωής όλων μας και το Σχολείο να αποκτήσει επιτέλους την προσοχή που του αξίζει από την Πολιτεία, καθώς είναι το μόνο μέσο βαθιάς, διαρκούς και ριζικής αλλαγής της κοινωνίας μας. Κατά τα άλλα, κλείνουμε σχεδόν μισό αιώνα στο κεντρικό διδακτήριο της οδού Καραμούζη και η ανάγκη για πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις φαντάζει τώρα περισσότερο επιτακτική: για μια ακόμη φορά υποχρεωθήκαμε να στεγάσουμε εκδήλωση σε χώρο εκτός σχολείου, μιας και οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες.
Κάπως έτσι, το βράδυ της Τρίτης τα τμήματα Β΄1 και Δ'2 μας ταξίδεψαν στον κόσμο του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με μελωδίες από το παρελθόν και αγαπημένα τραγούδια. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολλών μαθητών και γονέων, τα παιδιά των δύο τμημάτων του σχολείου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μας προσφέρουν ένα πανέμορφο βράδυ. Κατόπιν, το επόμενο πρωί στην αυλή του σχολείου, το τμήμα Β΄2 ζωντάνεψε μπροστά μας τους ήρωες των παιδικών παραμυθιών: ο Κοντορεβυθούλης, η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Κακός Λύκος και πολλοί άλλοι χάρτινοι ήρωες μας έκαναν να θυμηθούμε και να διασκεδάσουμε με τις παλιές και διαχρονικές δημιουργίες των παραμυθάδων. Έπειτα, τα τμήματα του σχολείου διαγωνίστηκαν στην αυλή σε παιχνίδια  που περιελάμβαναν γαϊτανάκι, τσουβαλοδρομίες και μπαλονομαχίες ενώ χόρεψαν και παραδοσιακούς χορούς. Η μέρα έκλεισε με το "Βράχο και τη Θάλασσα", ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο που παρουσίασε ομάδα μαθητών από όλες τις τάξεις του σχολείου μας υπό το συντονισμό της δασκάλας της Μουσικής.
Το σχολείο μας οφείλει να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους κατέβαλαν κόπους ώστε η χρονιά αυτή να είναι καλύτερη και δημιουργικότερη από τις προηγούμενες. Τόσο η δουλειά μέσα στην αίθουσα όσο και έξω από αυτήν αφενός μεν μας παρέχουν ικανοποίηση για το ότι φέραμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο, αφετέρου δε μας ωθούν να κάνουμε τη δική μας αυτοαξιολόγηση και να βελτιώσουμε το έργο μας. Καλούμε τους γονείς των μαθητών να βρίσκονται στο πλάι μας και του χρόνου -όπως και κάθε χρονιά- ώστε να εργαζόμαστε από κοινού για τη βελτίωση των παιδιών μας. Απευθύνουμε επίσης ένα πολύ-πολύ μεγάλο "ευχαριστώ" στους συναδέλφους μας (αναπληρωτές και ωρομίσθιους) που πρόσφεραν έργο φέτος στο σχολείο μας και ελπίζουμε η συνεργασία μας να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Φυσικά, από τις ευχαριστίες μας δεν μπορεί να εξαιρεθεί και το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου του οποίου η συνεισφορά κρίνεται ανεκτίμητη και για το οποίο οι συνθήκες εργασίας ήταν φέτος ακόμη πιο δύσκολες. Τέλος, ευχαριστούμε όλους εκείνους που ανήκουν στην κοινωνία και στις Αρχές του τόπου και κάθε χρόνο μας στηρίζουν με κάθε τρόπο: τους διαβεβαιώνουμε ότι οι προσπάθειές μας κατευθύνονται προς τη ενδυνάμωση του ρόλου του Σχολείου μας ως δυναμικού κυττάρου που θα προσφέρει ποικίλο έργο στην μικρή  κοινωνία του Αστακού.
Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι σε όλους και, όπως θα έγραφε και η μαρκίζα ενός παλιού χειμερινού σινεμά, "Ραντεβού το Σεπτέμβρη"!

Το ζωντάνεμα του ελληνικού κινηματογράφου και του Νέου Κύματος το βράδυ της Τρίτης.
Οι ήρωες των παραμυθιών φιλοξενήθηκαν για λίγο στο σχολείο μας.
Το γαϊτανάκι ξαναστήθηκε στην αυλή μας
Η χρονιά έκλεισε με ένα όμορφο μουσικοχορευτικό δρώμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια: