"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

8 Ιουνίου 2012

Αύρα Νορβηγίας

Οι δραστηριότητες του Comenius συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα. Αυτή τη φορά είχαμε τη χαρά να δεχτούμε την ολιγοήμερη επίσκεψη δύο εκπαιδευτικών από τη νορβηγική πόλη Gjerstad. Το Gjerstad (προφέρεται Γέρσταντ) βρίσκεται στη νότια Νορβηγία σε απόσταση δύομισι ωρών από την πρωτεύουσα Όσλο. Ο πληθυσμός του είναι 2.500 κάτοικοι και το δημοτικό σχολείο (επτατάξιο) αριθμεί περί τους 90 μαθητές, μεγέθη παρόμοια με αυτά του Αστακού. Μέχρι εκεί όμως. Διότι η μικρή αυτή  κωμόπολη του βορρά είναι αραιοκτισμένη ανάμεσα σε πλούσια δάση, διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά, είναι γεμάτη από μεγάλα ξύλινα σπίτια (το μπετόν και το τσιμέντο είναι κάτι σπάνιο εκεί) ενώ η συγκοινωνίες προς και από το Gjerstad είναι πολύ βολικές. Πέρα από αυτά όμως, ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι -χωρίς υπερβολή- πεντέμισι φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ελληνικό...
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες αυτές ήρθαν να προστεθούν στις αντίστοιχες του Μαρτίου, όταν η αποστολή από τον Αστακό επισκέφτηκε το Gjerstad. Στα πλαίσια αυτής της νέας διαπολιτισμικής ανταλλαγής, οι δύο δασκάλες, η Anna και η Isabelle, μας παρουσίασαν τον τόπο τους, την εκπαίδευση, τις συνθήκες ζωής και τις προοπτικές της χώρας τους ενώ παρακολούθησαν δραστηριότητες εντός και εκτός των τάξεων του σχολείου μας. Τραγουδήσαμε στα νορβηγικά, στα αγγλικά και στα ελληνικά, ενώ χορέψαμε ελληνικούς χορούς και παίξαμε γαϊτανάκι. Επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο και το ναό του Αγίου Νικολάου, περιηγηθήκαμε στην πόλη θαυμάζοντας τα νεοκλασικά διατηρητέα, κάναμε μπάνιο (σε μια "πολύ ζεστή" -όπως μας είπαν- θάλασσα) και διασκεδάσαμε όλοι μαζί. Στα πλαίσια της μικρής εξόρμησής μας στις Οινιάδες, μάθαμε για τους εκπληκτικούς νεώσοικους και για το αρχαίο θέατρο στο οποίο παρουσιάσαμε μια μικρή παράσταση με κεντρικό ήρωα το βασιλιά Άστακο. Παραλληλα, το νορβηγικό σχολείο ανέβασε στην ιστοσελίδα του τις εμπειρίες των δύο εκπαιδευτικών του παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων και τον τόπο μας! Για όποιον μπορεί να διαβάσει νορβηγικά, κλικ εδώ.
Η επίσκεψη έκλεισε με -τι άλλο;- παραδοσιακούς χορούς στην αυλή του σχολείου! Ευχόμαστε καλό ταξίδι στην Anna και την Isabelle και ευχόμαστε να τις ξανασυναντήσουμε στο μεγάλο μίτινγκ του χρόνου στον Αστακό, μαζί φυσικά με την Carla, την Paola και τις υπόλοιπες αποστολές από την Ουαλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία.

Υποδοχή με το γνωστό πλέον πανό!
Τραγουδάμε στα νορβηγικά
Η Άννα παρουσιάζει την περιοχή του Gjerstad
Το γαϊτανάκι
Από τις εικαστικές μας δημιουργίες
Μέχρι και αρχαίο θέατρο ανεβάσαμε! Αμέ!
Φυτεύοντας καινούργια δέντρα στο Χοβολιό
Και κλείνουμε με έναν όμορφο χορό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: